Procedures Dwarsdiep: wat is al vastgelegd?

Een aantal procedures voor de gebiedsontwikkeling van het Dwarsdiep is al doorlopen. Dit geldt voor het vaststellen van het inrichtingsplan, de Milieueffectrapportage en het Provinciaal Inpassingsplan. Deze plannen zijn allemaal vastgesteld in december 2018. Daarnaast is in 2024 door waterschap Noorderzijlvest een peilbesluit vastgesteld. Hieronder leggen wij uit waar deze plannen voor bedoeld zijn en wat ze betekenen.

Inrichtingsplan

Op basis van eerder gehouden schetssessies is een inrichtingsplan opgesteld. Dit plan geeft een beschrijving van de gewenste inrichting van het gebied en welke maatregelen hiervoor nodig zijn. Het inrichtingsplan is vastgesteld door Gedeputeerde Staten van provincie Groningen en het dagelijks bestuur van waterschap Noorderzijlvest.

Milieueffectrapportage

Bij grote ontwikkelingen in de leefomgeving is het nodig om de effecten op het milieu in beeld te brengen en af te wegen. Dit wordt gedaan in een Milieueffectrapport (MER). Het MER beschrijft alternatieven en varianten voor de inrichting en beschrijft de milieueffecten hiervan. De informatie en afwegingen uit de MER worden vervolgens gebruikt om een goed besluit te kunnen nemen bij het vaststellen van een Provinciaal Inpassingsplan.

Provinciaal inpassingsplan

Het inrichtingsplan kan pas worden uitgevoerd als formeel is vastgelegd waar percelen in het plangebied voor ingezet mogen worden. In sommige gevallen moet hiervoor de bestemming van een perceel worden aangepast. Voor het aanpassen van de bestemmingen heeft de provincie Groningen een Provinciaal inpassingsplan (PIP) vastgesteld in december 2018. Met de vaststelling van dit inpassingsplan hebben alle gronden gelegen binnen de waterberging de bestemming natuur- en waterberging gekregen.

Het inpassingsplan bevat, onder andere door ruime begrenzing van de waterberging, de flexibiliteit om keuzes te maken in de detailuitwerking.

Peilbesluit

Onderdeel van het inrichtingsplan Dwarsdiep is het aanpassen van het watersysteem. De noodzakelijke aanpassingen van het watersysteem zijn beschreven en getoetst in het peilbesluit Dwarsdiep. Een peilbesluit geeft zowel burgers als overheid duidelijkheid en rechtszekerheid over het waterpeil in een gebied. Een gebied heeft vaak meerdere functies en er spelen verschillende belangen. In een gebied waar mensen wonen, is bijvoorbeeld ook landbouw en ruimte voor natuur. De plaatselijke waterstand heeft invloed op het gebied en daarmee op het gebruik van de percelen. Met een peilbesluit wordt vastgesteld welk waterpeil past bij (delen van) het gebied. Alle belangen worden afgewogen en er worden streefpeilen vastgesteld.

Het peilbesluit is vastgesteld door het algemeen bestuur van waterschap Noorderzijlvest. Ook is getoetst of de voorgestelde inrichtingsmaatregelen geen negatieve effecten hebben op de omgeving en of ze voldoen aan de verplichte normen. Inrichtingsmaatregelen zijn bijvoorbeeld nieuwe kunstwerken, vergrote of verkleinde waterlopen en aanleg van nieuwe keringen. Ook wordt de waterberging zo ingericht dat het omliggende gebied kan blijven afwateren.