Begin oktober hebben twee ingenieursbureaus de eerste conceptversie van het voorlopig ontwerp van het Dwarsdiep opgeleverd. Uit de conceptversie zijn een paar knelpunten naar voren gekomen, waardoor we de planning voor het Dwarsdiep moeten aanpassen. In dit artikel delen we meer informatie over de knelpunten, de aangepaste planning en hoe we omgaan met vragen.
Knelpunten binnen de hoofddoelen
Bij de bespreking van de conceptversie is geconstateerd dat de uitvoering op deze manier zorgt voor knelpunten binnen de hoofddoelen natuur en water. Dit houdt in dat bij een uit te voeren maatregel of bij het toekomstige beheer en onderhoud, omstandigheden ontstaan die niet wenselijk of strijdig zijn met andere hoofddoelen in het gebied.
Een voorbeeld hiervan is dat er een watergang in een laag en nat gebied moet komen, die ook beheerd en onderhouden moet worden. Daar is een (verhoogd) beheerspad voor nodig. Voor de natte kwelrijke natuur is een verhoging niet wenselijk, omdat dit leidt tot ophoping van water achter de verhoging. Er is geen simpele oplossing, aangezien het aanpassen van maatregelen directe consequenties kan hebben voor andere opgaven en (hoofd)doelen. Denk hierbij aan het niet kunnen onderhouden van de watergang tegenover het behalen van de natuurdoelen.
Door deze knelpunten lopen we achterstand op ten aanzien van de planning om eind 2024 het voorlopig ontwerp in het gebied te kunnen presenteren. Door deze knelpunten zijn ook gesprekken met omwonenden lastig te voeren. Er wordt namelijk nog aan oplossingen gewerkt en hierdoor kunnen we weinig duidelijkheid bieden in een gesprek.
Aangepaste planning
Om deze reden passen we de planning aan en gaan we de gebiedsbijeenkomst verplaatsen naar de eerste week van februari 2025. Vooruitlopend aan deze gebiedsbijeenkomst gaan we gesprekken met de omgeving aan over de zorgen die zijn geuit, en praten we de klankbordgroep bij.
Eerder hebben wij aangegeven dat wij de door omwonenden aangegeven zorgen over de recreatieve maatregelen willen voorleggen aan de Gebiedscommissie. Het voorleggen van deze zorgen aan de Gebiedscommissie verschuift mee met de aangepaste planning en zal in februari 2025 plaatsvinden. In deze bespreking wordt per recreatieve maatregel aangegeven wat de maatregel inhoudt, waar deze voor dient en ook welke zorgen er vanuit het gebied zijn aangegeven. De Gebiedscommissie geeft een advies aan haar opdrachtgevers (provincie Groningen en Waterschap Noorderzijlvest) over de uitvoering van deze maatregelen. De opdrachtgevers besluiten uiteindelijk wat er in uitvoering gaat komen.
De aangepaste planning ziet er als volgt uit: