Planning en voortgang oktober 2024

In deze planning en voortgang bespreken we nieuwe ontwikkelingen in het Zuidelijk Westerkwartier. In dit artikel leest u over de recente ontwikkelingen in het gebied, zoals de opening van de uitkijktorens en de verhuizing van het projectbureau. Daarnaast geven we meer informatie over plannen voor het Dwarsdiep, de Pasop en Bombay.

 

Het projectkantoor is verhuisd!

In 2019 is aan de Pasop 8a te Midwolde het projectkantoor voor de gebiedsontwikkeling neergezet. Nu de werkzaamheden zich meer verplaatsen naar het Dwarsdiep, veranderen we de locatie van het projectkantoor mee. Het is overwogen om het huidige projectkantoor te verplaatsen naar het Dwarsdiep, maar dat zou zorgen voor hoge verplaatsing- en beheerkosten. Daarnaast merken we dat het internet in het gebied vaak niet snel genoeg is om mee te werken. We werken volop samen met ingenieursbureaus en we hebben een betere internetsnelheid nodig. We vonden een geschikte locatie in de buurt van het projectgebied. Begin juni 2024 zijn we verhuisd naar ons nieuwe projectkantoor op het Leeksterveld te Leek (Lage Traan 4).

Deze locatie bevindt zich niet direct in het Dwarsdiepgebied. Om toch dicht bij de ontwikkelingen te zijn, komt er tijdens de uitvoering van de werkzaamheden een tijdelijke locatie in het Dwarsdiepgebied, waar we wekelijks een spreekuur organiseren.

Samenwerking met ingenieursbureaus in Dwarsdiep 

In het Dwarsdiep zijn we bezig met het uitwerken van verschillende plannen. Hierbij is de hulp van ingenieurs- en adviesdiensten nodig. De aanbesteding voor de benodigde diensten is afgerond.

De Europese niet-openbare aanbestedingsprocedure is in november 2023 gestart en begin juli 2024 afgerond. De uitvraag bestond uit twee delen: het Grond-, Weg- en Waterbouwdeel (GWW) en een deel Automatische Kunstwerken (AKW). De aanbesteding voor het GWW-deel is gewonnen en gegund aan ingenieursbureau Sweco, en het AKW-deel door ingenieursbureau Arcadis.

De ingenieursbureaus gaan aan de slag met het uitwerken van het schetsontwerp naar een voorlopig en daarna een definitief ontwerp. Nadat het definitieve ontwerp is vastgesteld, is de planning om na de zomer van 2025 te starten met de uitvoering van de werkzaamheden.

De uitdaging in het proces is om samen met beide ingenieursbureaus, Prolander, de opdrachtgevers en de gebiedspartners tot een samenwerking te komen die leidt tot:

  • kwalitatief goede uitwerking van de benodigde maatregelen voor de natuur en waterdoelen en beleving/recreatie;
  • draagvlak bij alle betrokkenen (opdrachtgevers, gebiedspartners en omwonenden);
  • oplevering binnen het gestelde tijdpad (hierbij is de opgave dat de waterberging eind 2026 inzetbaar is en alle werkzaamheden zijn afgerond in 2027).

 

 

Nieuwe peilbuizen in Dwarsdiep

In het Dwarsdiep worden dit najaar nog een aantal peilbuizen geplaatst, zodat we het grondwater nu en in de toekomst kunnen monitoren. De locaties voor de peilbuizen zijn in overleg met grondeigenaren bepaald en worden ingemeten. Na deze inmeting kan bepaald worden welke type en lengte meetapparatuur per peilbuis nodig is. De peilbuizen worden besteld en na levering op de bepaalde locaties geplaatst.

In de keukentafelgesprekken hebben een aantal mensen aangegeven graag een peilbuis op het terrein te willen hebben. Peilbuizen meten een groter gebied dan alleen de locatie waar de peilbuis staat. Ook willen we peilbuizen indien mogelijk vrij toegankelijk hebben en niet op particulier terrein, omdat deze peilbuizen 3 tot 4 keer per jaar bezocht worden om de meetgegevens uit te lezen. Met de peilbuizen die nu geplaatst worden, denken wij dat we zicht krijgen op de grondwaterstanden in het hele gebied en we dit goed kunnen monitoren. Als de peilbuizen geplaatst zijn en in bedrijf zijn gesteld, kunt u de gegevens van alle peilbuizen online bekijken in de peilbuizenviewer.

Sloop woning Hooiweg 39a Lucaswolde

In het midden van het toekomstige natuur- en waterbergingsgebied in het Dwarsdiep stond de woning Hooiweg 39a. Wanneer de inrichting van het Dwarsdiep is afgerond, zou deze woning midden in het gebied voor natuur en waterberging liggen. Dat was geen gewenste situatie. Hierdoor is in overleg met de bewoners dit perceel met woning aangekocht door de provincie Groningen. Eind augustus kwam de woning leeg te staan en daarna zijn de sloopwerkzaamheden gestart. De werkzaamheden zijn uitgevoerd door Dusseldorp Infra, sloop en milieutechniek. Medio oktober zijn de werkzaamheden afgerond. De bewoners zijn verhuisd naar een nieuw gebouwde woning aan de Hooiweg. Zie hieronder een foto van tijdens de sloop.

 

Voortgang voorlopig ontwerp en werkzaamheden in Dwarsdiep

Begin oktober hebben twee ingenieursbureaus de eerste conceptversie van het voorlopig ontwerp van het Dwarsdiep opgeleverd. Deze conceptversie wordt eerst intern besproken en in oktober verder uitgewerkt naar het definitieve voorlopige ontwerp. Dit definitieve voorlopige ontwerp wordt daarna in het gebied gepresenteerd, naar verwachting eind november. Eventuele voorstellen voor het ontwerp worden meegenomen en later voorgelegd aan de gebiedscommissie. Om dit gesprek goed te kunnen voeren, wordt er met een visualisatie vanuit het voorlopig ontwerp inzichtelijk gemaakt welke impact de maatregelen rond recreatie en beleving zouden kunnen hebben. De planning is om deze gesprekken eind oktober te gaan houden. Zodra er zicht is op de benodigde visualisaties worden deze gesprekken ingepland. De klankbordgroep zal voorafgaand aan de gebiedsavonden bij elkaar komen en daar worden geïnformeerd en bijgepraat.

Bodemonderzoek

In de week van 7 oktober zijn er bodemmonsters genomen op een aantal percelen in het Dwarsdiep. De onderzoeken zijn uitgevoerd door B-WARE en hiervoor is rondgereden met een quad. De bodemmonsters worden in oktober en november geanalyseerd. De resultaten worden meegenomen bij de verdere planuitwerking. De analyses geven inzicht in voor welke percelen het goed zou zijn om de bovenste laag grond (deels) te verwijderen voor een gunstige natuurontwikkeling.

Onderzoekcentrum B-WARE is in 2002 opgericht vanuit de Radboud Universiteit Nijmegen. B-WARE is gespecialiseerd in het uitvoeren van toegepast en wetenschappelijk onderzoek naar biogeochemische en ecologische processen die sturend zijn voor de kwaliteit van natuurgebieden en wateren. De resultaten van dit onderzoek dragen direct bij aan de kennisontwikkeling over en uitvoering van natuurherstel- en -beheer; maar ook aan de ontwikkeling van nieuwe natuur.

Sonderingen

Bij de uitwerking naar voorlopige en definitieve maatregelen is er ook nog (aanvullend) onderzoek nodig naar de bodemopbouw. Dit doen we door sonderingen uit te voeren. Met een sondering bepalen we het draagvermogen van de grond, door een staaf met in de grond te drukken en daarbij de mechanische weerstand van de grond te meten. Met deze uitkomsten kan berekend worden hoe kades moeten worden opgebouwd en welke funderingen er nodig zijn bij kunstwerken, zoals gemalen en stuwen.

Deze sonderingen worden binnenkort uitgevoerd, hierbij worden alleen duurzaam beschikbare gronden betreden. De werkzaamheden worden uitgevoerd met een sondeerauto.

Robuuste Ecologische Verbindingszone Pasop

Ter hoogte van de Noordkant van de Drie Polders richting de Pasop loopt de Robuuste Ecologische Verbindingszone. Natuur en water aan de oost- en westzijde van de provinciale weg N978 (tussen Leek en Enumatil) worden hierdoor met elkaar verbonden. Een ecologische verbindingszone zetten we in om de uitwisseling van planten en dieren tussen de verschillende natuurgebieden te versterken. Dit is belangrijk voor bijvoorbeeld de otter, kikkers, libellen en vlinders.

Voor deze ecologische verbinding wordt ter hoogte van de kruising tussen de N978 en de Pasoptocht een brug gebouwd. Ook wordt de Pasoptocht direct ten westen van de provinciale weg een natuurvriendelijke oever aangelegd. Uit overleggen met de direct omwonenden over dit plan kwam de wens naar voren om de bereikbaarheid van de achterliggende woningen aan de Pasop te verbeteren. Dit blijkt haalbaar door het aanleggen van een nieuw toegangspad. Deze aanleg is in oktober gestart door Grondverzet- en aannemingsbedrijf van der Meer bv.

Er wordt verwacht dat de andere werkzaamheden, waaronder de bouw van de brug, op z’n vroegst medio 2025 starten. De planning hangt onder meer samen met de vergunningen die nodig zijn voor dit werk en voor het tijdelijk afsluiten van de provinciale weg. Dit uitvoering van dit werk wordt aanbesteed als de vergunningen zijn afgegeven.

Ook gaan we onderzoeken in hoeverre er aanpassingen nodig zijn in de waterhuishouding in het noordelijke deel van het Pasopgebied.

Start onderzoeken Bombay in 2025

Het eerstvolgende natuurgebied binnen de opgave van het Natuur Netwerk Nederland (NNN) waar we, na het Dwarsdiep aan de slag gaan, is het gebied de Bombay bij Grootegast. In 2025 worden hier de benodigde onderzoeken ingepland en uitgevoerd. Aan de hand van deze onderzoeken maken we een voorlopig en definitief ontwerp voor de inrichting van het gebied.

Verder bekijken we ook in de andere natuurgebieden waar we vooruitlopend op de inrichting alvast peilbuizen kunnen plaatsen om het grondwater te monitoren. Dit helpt ons bij de uitwerking naar de benodigde maatregelen.

Heeft u ze al gezien? Uitkijktorens en wandelroutes De Drie Polders en Polder de Dijken-Bakkerom

In de vorige nieuwsbrief las u over de opening van drie wandelroutes geopend. Eén route in De Drie Polders en twee routes in Polder de Dijken-Bakkerom. Op deze wandelroutes staan uitkijktorens waarvan je vanaf een hoog punt over de Drie Polders of Polder de Dijken-Bakkerom in kan kijken. Afgelopen tijd zijn beide gebieden ingericht als natuur- en waterbergingsgebied. Om ook te kunnen genieten van deze gebieden, zijn er plannen gemaakt voor recreatie. Zo zijn er drie wandelroutes aangelegd, nieuwe informatieborden geplaatst en uitkijktorens gebouwd.

De wandelroute in De Drie Polders is 3,5 kilometer lang. In Polder De Dijken-Bakkerom zijn twee nieuwe wandelroutes, van 2,5 kilometer en 2,7 kilometer. Heeft u ze al gelopen? Lees meer over de wandelroutes in het artikel op onze website.